آنچه در این مقاله خواهید خواند
Toggleآموزش تست مقاومت الکترونیکی با مولتی متر
مقاومتهای الکترونیکی قطعاتی پر کاربرد در بردهای الکترونیکی هستند که وظایف مختلفی دارند که در مقاله قطعهی مقاومت چیست؟ در دسته بندی قطعهشناسی در همین سایت به اختصار در مورد این قطعهی بسیار مهم با شما صحبت کردهایم.
امّا داخل این مقاله به معرفی نحوهی تست مقاومت الکترونیکی با مولتی متر خواهیم پرداخت و راههای تست این قطعه روی برد و خارج از برد را توسط مولتی متر بیان خواهیم کرد.
تست مقاومت الکترونیکی با مولتی متر کلاً دو حالت دارد:
حالت اول در تست مقاومت الکترونیکی با مولتی متر: مقاومت خارج از برد میباشد یا حداقل یکی از پایههای آن به برد وصل نیست یا آزاد است.
در این حالت تست مقاومت بسیار راحت بوده و هیچ گمراهیای را برای تعمیرکار یا فردی که مقاومت را تست میکند ندارد؛ باید مولتی متر را در حالت رنج اهم قرار داده و پراپهای مولتی متر را به پایههای مقاومت وصل کنیم. (پراپ قرمز مولتی متر به یکی از پایه های مقاومت و پراپ مشکی مولتی متر به دیگر پایهی مقاومت)
در این حالت باید مقدار اهمی که مولتی متر نشان میدهد برابر با مقداری باشد که توسط رنگبندی یا کدی که روی مقاومت نوشته شده است، باشد.
داخل مقالهی مقاومت چیست؟ به اختصار در مورد رنگبندی و کدگذاری مقاومت ها صحبت شده است.
در تصویر زیر مقدار مقاومت بر اساس رنگبندیای که روی آن وجود دارد 2.2 مگا اهم است که مولتی متر هم با یک درصد خطای جزئی این مقدار را بصورت صحیح نشان میدهد.

چنانچه مولتی متر مقدار اهم بالاتری از چیزی که خود مقاومت به ما میگوید(رنگ بندی یا کُد) نشان دهد، مقاومت را یک مقاومت سوخته در نظر میگیریم.
پس بصورت کلی برای تست مقاومت الکترونیکی با مولتی متر خارج از برد داریم:
چنانچه مقدار اهمی که مولتی متر نشان میدهد کمتر از مقداری که روی مقاومت با رنگبندی یا کدگذاری نشان داده شده بود، باشد: مقاومت سالم است
چنانچه مقدار اهمی که مولتی متر نشان میدهد بیشتر از مقداری که روی مقاومت با رنگبندی یا کدگذاری نشان داده شده بود، باشد: مقاومت خراب است
چنانچه مقدار اهمی که مولتی متر نشان میدهد برابر با مقداری که روی مقاومت با رنگبندی یا کدگذاری نشان داده شده بود، باشد: مقاومت سالم است
حالت دوم تست مقاومت الکترونیکی با مولتی متر: مقاومت داخل برد به یکی از مدار های داخلی برد وصل است.
این همان حالتی میباشد که ممکن است فرد تعمیرکار دچار گمراهی هنگامی که تست میکند شود.
زیرا ممکن است مقاومتی که روی مدار آن را تست میکند، با یک مداری دیگر بصورت موازی بسته شود و مقداری متفاوت تر از آن چیزی که روی مقاومت نوشته شده است را، مولتی متر نشان دهد.
همانطور که میدانید مقدار مقاومت معادل در مدار های موازی متفاوت است، بعنوان مثال اگر چنانچه یک مقاومت 40 اهمی با یک مقاومت 40 اهمی دیگر بصورت موازی بسته شود، در این حالت مقدار مقاومت معادل برابر است با 20 اهم، پس شما هرکدام از این مقاومت هارا اندازهگیری کنید، در نمایشگر مولتی متر مقاومتی برابر با 20 اهم را خواهید دید.
پس اگر مقدار در هنگام تست مقاومت الکترونیکی با مولتی متر روی برد الکترونیکی، مقداری که مولتی متر به عنوان اهم آن نشان میدهد، کمتر باشد، مقاومت را سالم و چنانچه بیشتر از مقداری که روی آن نوشته شده است باشد، مقاومت را یک مقاومت خراب درنظر میگیریم.

دو مقاومت فوق در تصویر بالا، روی برد بصورت موازی بسته شدهاند، همانطور که میبینید؛ مقداری که رنگ بندی مقاومتها به ما نشان میدهد، 10 کیلو اهم است، اما مولتی متر، مقداری برابر با حدوداً 5 کیلو اهم را به ما نشان میدهد.
پس نتیجه میگیریم که مقاومتی که اندازهگیری کردهایم یک مقاومت سالم است.
پس بصورت کلی برای تست مقاومت الکترونیکی با مولتی متر روی برد داریم:
چنانچه مقدار اهمی که مولتی متر نشان میدهد کمتر از مقداری که روی مقاومت با رنگبندی یا کدگذاری نشان داده شده بود، باشد: مقاومت سالم است
چنانچه مقدار اهمی که مولتی متر نشان میدهد بیشتر از مقداری که روی مقاومت با رنگبندی یا کدگذاری نشان داده شده بود، باشد: مقاومت خراب است
چنانچه مقدار اهمی که مولتی متر نشان میدهد برابر با مقداری که روی مقاومت با رنگبندی یا کدگذاری نشان داده شده بود، باشد: مقاومت احتمالاً سالم است (پیشنهاد میشود برای اطمینان خارج از برد تست شود)
نتیجهگیری
تست مقاومت الکترونیکی با مولتیمتر، چه روی برد و چه خارج از برد، یکی از مهارتهای پایه و ضروری برای هر تعمیرکار و علاقهمند به الکترونیکه. با شناخت نحوه عملکرد مقاومتها و تأثیر مدارهای اطراف هنگام تست روی برد، میتونیم از بروز خطا در تشخیص خرابیها جلوگیری کنیم. همچنین، با درک تفاوت بین تست در مدار و خارج از مدار، دقت بیشتری در عیبیابی خواهیم داشت. پس یادگیری دقیق این تست، یه قدم مهم بهسوی تعمیر حرفهایتر و سریعتر بردهای الکترونیکی محسوب میشه.
همچنین پیشنهاد میشود به مقاله همکاران ما در سایت فن آموزان نیز مراجعه کنید: نحوه کلی تست قطعات
به این آموزش چه امتیازی میدهید؟
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای ها: 0
هیچ امتیازی ثبت نشده! اولین نفر باشید