آموزش تست مقاومت الکترونیکی با مولتی متر | راهنمای کامل تصویری

در مقاله‌ی آموزش تست مقاومت الکترونیکی با مولتی متر همراه شما خواهیم بود با ارائه‌ی مطالب بسیار مهم در مورد تست مقاومت چه روی برد الکترونیکی و چه خارج از برد الکترونیکی. مقاومت‌های الکتریکی قطعاتی هستند که شاید در نگاه اول تست آنها بسیار ساده بنظر برسد، اما همین قطعه‌ی ساده نکاتی در دل خود دارد که گاهی اوقات تعمیرکار را به گمراهی می‌کشاند. نکاتی مانند کم بودن مقدار اهم آن از چیزی که روی آن نوشته شده، روی برد الکترونیکی و نکاتی مهم در مورد نحوه‌ی تست این قطعه خارج از برد.

مقاومت‌های الکترونیکی قطعاتی پر کاربرد در بردهای الکترونیکی هستند که وظایف مختلفی دارند که در مقاله قطعه‌ی مقاومت چیست؟ در دسته بندی قطعه‌شناسی در همین سایت به اختصار در مورد این قطعه‌ی بسیار مهم با شما صحبت کرده‌ایم.

امّا داخل این مقاله به معرفی نحوه‌ی تست مقاومت الکترونیکی با مولتی متر خواهیم پرداخت و راه‌های تست این قطعه روی برد و خارج از برد را توسط مولتی متر بیان خواهیم کرد.

در این حالت تست مقاومت بسیار راحت بوده و هیچ گمراهی‌ای را برای تعمیرکار یا فردی که مقاومت را تست می‌کند ندارد؛ باید مولتی متر را در حالت رنج اهم قرار داده و پراپ‌های مولتی متر را به پایه‌های مقاومت وصل کنیم. (پراپ قرمز مولتی متر به یکی از پایه های مقاومت و پراپ مشکی مولتی متر به دیگر پایه‌ی مقاومت)

در این حالت باید مقدار اهمی که مولتی متر نشان میدهد برابر با مقداری باشد که توسط رنگبندی یا کدی که روی مقاومت نوشته شده است، باشد.

داخل مقاله‌ی مقاومت چیست؟ به اختصار در مورد رنگبندی و کدگذاری مقاومت ها صحبت شده است.

در تصویر زیر مقدار مقاومت بر اساس رنگبندی‌ای که روی آن وجود دارد 2.2 مگا اهم است که مولتی متر هم با یک درصد خطای جزئی این مقدار را بصورت صحیح نشان می‌دهد.

تست مقاومت الکترونیکی با مولتی متر
تست مقاومتی که رنگبندی آن مقدار 2.2 مگا اهم را نشان می‌دهد

چنانچه مولتی متر مقدار اهم بالاتری از چیزی که خود مقاومت به ما میگوید(رنگ بندی یا کُد) نشان دهد، مقاومت را یک مقاومت سوخته در نظر میگیریم.

چنانچه مقدار اهمی که مولتی متر نشان میدهد کمتر از مقداری که روی مقاومت با رنگبندی یا کدگذاری نشان داده شده بود، باشد: مقاومت سالم است

چنانچه مقدار اهمی که مولتی متر نشان میدهد بیشتر از مقداری که روی مقاومت با رنگبندی یا کدگذاری نشان داده شده بود، باشد: مقاومت خراب است

چنانچه مقدار اهمی که مولتی متر نشان میدهد برابر با مقداری که روی مقاومت با رنگبندی یا کدگذاری نشان داده شده بود، باشد: مقاومت سالم است

این همان حالتی می‌باشد که ممکن است فرد تعمیرکار دچار گمراهی هنگامی که تست می‌کند شود.

زیرا ممکن است مقاومتی که روی مدار آن را تست می‌کند، با یک مداری دیگر بصورت موازی بسته شود و مقداری متفاوت تر از آن چیزی که روی مقاومت نوشته شده است را، مولتی متر نشان دهد.

همانطور که می‌دانید مقدار مقاومت معادل در مدار های موازی متفاوت است، بعنوان مثال اگر چنانچه یک مقاومت 40 اهمی با یک مقاومت 40 اهمی دیگر بصورت موازی بسته شود، در این حالت مقدار مقاومت معادل برابر است با 20 اهم، پس شما هرکدام از این مقاومت هارا اندازه‌گیری کنید، در نمایشگر مولتی متر مقاومتی برابر با 20 اهم را خواهید دید.

پس اگر مقدار در هنگام تست مقاومت الکترونیکی با مولتی متر روی برد الکترونیکی، مقداری که مولتی متر به عنوان اهم آن نشان می‌دهد، کمتر باشد، مقاومت را سالم و چنانچه بیشتر از مقداری که روی آن نوشته شده است باشد، مقاومت را یک مقاومت خراب درنظر می‌گیریم.

تست مقاومت الکترونیکی با مولتی متر
تست مقاومت الکترونیکی با مولتی متر روی برد (دو مقاومت موازی)

دو مقاومت فوق در تصویر بالا، روی برد بصورت موازی بسته شده‌اند، همانطور که می‌بینید؛ مقداری که رنگ بندی مقاومت‌ها به ما نشان می‌دهد، 10 کیلو اهم است، اما مولتی متر، مقداری برابر با حدوداً 5 کیلو اهم را به ما نشان می‌دهد.

پس نتیجه می‌گیریم که مقاومتی که اندازه‌گیری کرده‌ایم یک مقاومت سالم است.

چنانچه مقدار اهمی که مولتی متر نشان میدهد کمتر از مقداری که روی مقاومت با رنگبندی یا کدگذاری نشان داده شده بود، باشد: مقاومت سالم است

چنانچه مقدار اهمی که مولتی متر نشان میدهد بیشتر از مقداری که روی مقاومت با رنگبندی یا کدگذاری نشان داده شده بود، باشد: مقاومت خراب است

چنانچه مقدار اهمی که مولتی متر نشان میدهد برابر با مقداری که روی مقاومت با رنگبندی یا کدگذاری نشان داده شده بود، باشد: مقاومت احتمالاً سالم است (پیشنهاد میشود برای اطمینان خارج از برد تست شود)

تست مقاومت الکترونیکی با مولتی‌متر، چه روی برد و چه خارج از برد، یکی از مهارت‌های پایه و ضروری برای هر تعمیرکار و علاقه‌مند به الکترونیکه. با شناخت نحوه عملکرد مقاومت‌ها و تأثیر مدارهای اطراف هنگام تست روی برد، می‌تونیم از بروز خطا در تشخیص خرابی‌ها جلوگیری کنیم. همچنین، با درک تفاوت بین تست در مدار و خارج از مدار، دقت بیشتری در عیب‌یابی خواهیم داشت. پس یادگیری دقیق این تست، یه قدم مهم به‌سوی تعمیر حرفه‌ای‌تر و سریع‌تر بردهای الکترونیکی محسوب می‌شه.

همچنین پیشنهاد می‌شود به مقاله همکاران ما در سایت فن آموزان نیز مراجعه کنید: نحوه کلی تست قطعات

به این آموزش چه امتیازی می‌دهید؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای ها: 0

هیچ امتیازی ثبت نشده! اولین نفر باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هادی روشن پور

حرف آخر نویسنده این مقاله:

الکترونیک علم مطالعه رفتار جریان الکتریکی در قبال عبور از هر ساختاریست، درک این گفته باعث شد در تعمیرات، طراحی و آموزش الکترونیک به نقطه‌ای از خواسته‌هایم برسم که برای تک به تک شما آرزومندم.